“3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası”

Güncelleme Tarihi: 03/11/2017

Her yıl “3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” olarak kutlanmaktadır. Organ yetmezliği sorunu yaşayan hastalarımız için büyük bir umut ışığı olan organ bağışı haftasının en etkin ve en verimli bir biçimde kutlanması hastalarımız için motive edici bir unsur olabileceği gibi aynı zamanda organ bağışı hususunda, halkımızın ve sağlık personelinin farkındalığının arttırılacak olması da organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılması yönünde olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Ülkemizde organ yetmezliğine bağlı olarak, organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Ancak organ bağışı oranları düşük bir seviyede seyretmekte ve buna bağlı olarak tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan hastalarımız, sağlıklarına kavuşamadan hayatlarını kaybedebilmektedir.

Organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemde yer almakta, organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılması Bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasında bulunmaktadır.

07.11.2017 ve 08.11.2017 tarihlerinde 13:30 - 17:30 saatleri arasında, Kırklareli Üniversitesi Kavaklı Yerleşkesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda Müdürlüğümüzce “Organ Doku Bağışı Standı” kurulacaktır.

Kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesine “Organ Bağışı” denir.

Organ ve doku bağışında bulunacak olan kişinin onsekiz yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olması gerekmektedir. Organ ve doku bağış talebinin 2 tanık huzurunda tesirden uzak ve çıkar gözetmeksizin imzalanması gerekmektedir.

Ülkemizde en çok nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır.

2016 yılında 2757 böbrek nakli, 1106 karaciğer nakli, 58 kalp nakli, 16 akciğer nakli gerçekleştirilmiştir.

Organ ve doku bağışı yapılabilecek yerler arasında; İl Sağlık Müdürlüğü, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri bulunmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.

Kur’an-ı Kerim’de Maide Suresi 32.Ayetinde “Kim bir kişinin hayatını kurtarmak suretiyle onu yaşatırsa bütün insanları yaşatmış gibi olur” beyan olunmuştur.

Halkımızı doku ve organ bağışı konusunda duyarlı olmaya ve bağışta bulunmaya davet ediyoruz.